Bearnaisesås

För detta recept behöver du:

ca 300 gram smör ( Viktigt att det är smör, Det skall inte vara margarin)
2 ägg gulor
2 msk rödvinsvinäger
0.5 dl finhackad schalottenlök
2 msk Finhackad dragonblad i vinäger (Werners Gourmetservice)
1-2 stjälkar färsk dragon
0.75 dl Finhackad persilja
5 Hela Vitpepparkorn
Salt
Tabasco

Börja med att smälta smöret rör inte i smöret, När smöret är smält kan du dra av de från värmen och låta den vara tills det är dags att montera såsen.

Under tiden som smöret smälter kan du lätt fräsa lök ,vitpepparkorn och dragonstjälkar, tillsätt rödvinsvinäger låt fräsa & reducera tillsammans en liten stund. Ta sedan upp dragonstjälkarna och vitpeppar med en sked.

Ta av reduktionen och låt den svalna av lite. Ha sedan i ägg gulor. Vispa gulorna och reduktionen under värme tills grunden blivit ca 50-60 grader varm. Då kan du börja montera i smöret sakta se till att smöret och grunden har ungefär samma temperatur.

Montera i allt smör under konstant vispning känner du att såsen är på väg att spricka kan du ha i en tesked med kallt vatten. När du monterat i allt smör bör såsen ha en lagom konsistens, du bör kunna se lätta visp märken i såsen. Är såsen för tjock kan du ha i lite kallt vatten är såsen för lös kan du smälta lite mer smör och montera ned.

Smaka av såsen med salt peppar och en skvätt Tabasco.

Innan servering ska du ha i finhackad persilja. Det är viktigt att denna inte åker i såsen för tidigt då den tappar sin färg då.


Tips: När såsen är klar kan du mixa såsen med en stavmixer för en mer elegant känsla.