Rödvinsås

Detta recept ger ca 5 dl sås och räcker till 3-5 personer

Till en rödvinsås behöver du

3 dl hackad schalottenlök
En näve färsk timjan.
6 dl Rött vin
5-6 dl Kalvfond (Du kan variera mängden kalvfond du använder beroende på hur kraftig fonden är)
Smör & Rapsolja (till stekning)
Salt & Svart peppar
(Ev. Maizena)



Börja med att hacka schalottenlöken. bryn den försiktigt tillsammans med timjan för att få fram sötma. 
När löken är brynt / karamelliserad så tillsätter  du det röda vinet. Det är viktigt att låta det röda vinet reducera sakta.  När rödvinet reducerat till ca hälften tillsätt kalvfond och låt såsen sakta reducera vidare.

Sila sedan såsen och om såsen känns vattning tillsätt en klick levande smör och låt såsen sjuda en stund.
Såsen bör inte behöva redas men om så önskas kan du reda den med lite Maizena 
(Tänk på att rödvinsås inte ska vara tjock)

Smaka av såsen med salt & peppar och sila såsen igen tillsätt sedan 1 msk med levande smör innan servering.


Tips :  Rödvinsås går utmärkt att frysa, Gör lite extra och spara i frysen.