Vitvinssås

Detta recept blir ca 5 dl och räcker till 3-5 personer

För att göra Xethia´s vitvinsås behöver du:

2 Schalottenlökar
1-2 Lagerblad
6 st Hela vitpepparkorn
5 dl Vitt vin
2 dl Fiskfond
4 dl Grädde
Salt & Peppar
Smör
(ev.Maizena)

Hacka och fräs löken,lagerblad & vitpepparkornen lätt. Löken ska inte få färg.
Häll sedan över vittvin och låt reducera sakta. När ungefär hälften av vinet är kvar tillsätt fiskfond. 
låt även detta reducera till ungefär hälften.

Sila av såsen tillsätt grädde smaka av med salt & finmalen peppar samt 3 msk levande smör.
Såsen bör sjuda i ca 10-15 minuter efter du gått i med grädden.

Nu bör såsen vara lagom konsistens om såsen nu är för lös kan du reda den med maizena.
Glöm inte att sila såsen igen och tillsätta 1 msk levande smör innan servering. 

Tips: Vitvinsås går bra att frysa gör extra mycket och frys in. Vitvinsåsen går att göra om till en mängd olika såser testa att till exempel kasta ned en näve färsk basilika eller färsk dragon och mixa med stavmixer. Som kan passa till till exempel Kyckling.